SCOP

Scopul proiectului este de a asigura monitorizarea alegerilor parlamentare in vederea cresterii transparentei si legalitatii procesului electoral si de a pune in dezbatere publica rezultatele identificate si nevoile de imbunatatire a sistemului electoral.

OBIECTIVE

  • Asigurarea unor instrumente de informare si raportare a neregulilor electorale destinate publicului in perioada alegerilor parlamentare
  • Elaborarea unui raport de monitorizare care sa reflecte gradul de corectitudine a alegerilor parlamentare si dezbaterea sa in spatiul public
    ACTIVITATI
  • Pregatirea unui numar de cinci operatori telefonici, pentru functionarea serviciului Telverde si a unui responsabil pentru pagina www.alegericorecte.ro
  • Realizarea unei campanii on-line si in mass media privitoare la serviciul Telverde si a paginiiwww.alegericorecte.ro
  • Asigurarea functionarii serviciului Telverde si a paginii www.alegericorecte.ro pentru zilele de sambata si duminica (8-9 decembrie 2012)
  • Elaborarea unui raport de monitorizare a procesului electoral
  • Organizarea unei conferinte in parteneriat cu AEP pentru prezentarea publica a raportului de monitorizare

DESCRIERE

In urma proiectelor desfasurate de catre Asociatia Pro Democratia in perioade electorale, in special in anul 2012 am constatat ca gradul de educatie electorala si de cunostinte ale votantilor cu privire la institutiile administratiei publice, procedurile electorale sau modalitatile prin care cetatenii se pot implica in luarea deciziilor publice este foarte scazut. In acelasi timp, toate acestea se combina cu interesul electoral scazut, in special din partea tinerilor. Una dintre cauze este faptul ca in timpul campaniilor electorale, dar si intre momentele elective exista putine surse de informare privind criteriile de a alege un candidat si despre modul in care se poate vota (atat aspecte tehnice, cat si aspecte calitative). Majoritatea campaniilor au ca scop influentarea votantilor si nu educarea lor, singurele campanii care au astfel de obiectiv fiind cele produse de catre Autoritatea Electorala Permanenta sau de catre un numar foarte redus de organizatii neguvernamentale sau de initiative on-line, care promoveaza principii intr-un mod impartial.

Din punct de vedere tehnic, sursele de asistenta pentru cetateni in ziua si preziua votului sunt limitate. In ceea ce priveste serviciile de informare directa a cetatenilor din ziua votului, exista doua surse furnizate de institutii publice. Una este administrata de catre Ministerul Administratiei si Internelor (serviciul 112), cu scopul de a primi sesizari cu privire la infractiuni care au loc in timpul procesului electoral. Cea de-a doua este administrata de catre Biroul Electoral Central, insa datorita numarului mare de apeluri nu acopera toate solicitarile de informatii sau reclamatii, mai ales ca asigura suportul tehnic si pentru birourile electorale din toata tara in acelasi timp.

O alta problema decurge din lipsa de incredere a cetatenilor in institutiile publice, fapt demonstrat de experientele electorale trecute. Organizatiile neguvernamentale sunt percepute mult mai aproape de cetateni decat institutiile publice, iar observarea si monitorizarea proceselor electorale de catre acestea intaresc credinta acestora asupra corectitudinii lor.

Pe de alta parte, consideram ca nu exista o alternativa la datele oficiale, prezentate de catre institutiile publice, cu privire la corectitudinea alegerilor. Desi Romania este stat membru al Uniunii Europene, frauda electorala este o realitate care nu poate fi negata sau minimizata. Institutiile guvernamentale sunt cotate cu lipsa de incredere din partea cetatenilor, iar activitatea lor este adeseori privita cu scepticism. Prezenta unei delegatii OSCE in acest an in Romania este un semn negativ care ridica intrebari privitoare la corectitudinea electorala. in acest context, este necesara o monitorizare paralela, alternativa a proceselor electorale, de catre o organizatie independenta, fara orientare politica.

Astfel, Asociatia Pro Democratia isi propune sa monitorizeze procesul electoral si sa ofere cetatenilor instrumente prin care pot participa la asigurarea unor alegeri cat mai corecte. Desi nu ne putem asuma complet rolul de a asigura cresterea gradului de cunostinte in materie electorala, intrucat este nevoie de asigurarea la nivel national de catre factorii politici a unor politici publice eficiente, care sa se orienteze pe educatia civica, respectiv electorala constanta, ne propunem sa oferim asistenta alegatorilor – care sa o suplineasca sau chiar completeze pe cea din partea institutiilor publice – la nivel national, pe perioada desfasurarii votului si in preziua alegerilor. De asemenea, ne propunem sa transpunem sesizarile acestora in reclamatii catre organele de ancheta competente si sa deschidem, la nivel public, dezbateri privind necesitatile sistemului electoral romanesc.

Proceduri neclare privind desfasurarea procesului electoral - ora 11
Votare cu incurcaturi si impostori - ora 17
La alegeri noi, nereguli vechi - ora 23