Cine suntem

Asociatia Pro Democratia (APD) este o organizatie neguvernamentala, non-profit si nepartizana, infiintata in anul 1990. APD are in prezent 31 de cluburi in care activeaza peste 1000 de cetateni (voluntari si membri).

 Ce vrem

Misiunea Asociatiei Pro Democratia este de a intari democratia la nivel national si international prin stimularea participarii civice. Domeniile de interes ale Asociatiei Pro Democratia sunt: imbunatatirea relatiei intre alegatori si alesi, corectitudinea procesului electoral, educatia civica, participarea cetatenilor la procesul de elaborare a politicilor publice, transparenta institutiilor publice si controlul societatii civile asupra acestora, respectarea drepturilor omului.

 Viziune

O societate in care participarea cetatenilor asigura responsabilizarea functionarilor alesi si eficienta guvernarii.

Ce facem

Prin voluntarii sai, care activeaza in cele 25 de judete, Asociatia Pro Democratia a determinat modificarea legii electorale in ceea ce priveste statutul observatorului intern, a observat alegerile locale, parlamentare si prezidentiale din 1992 pana in prezent (in tara si, din 2004, si in regiune), a organizat forumuri de candidati (pentru prima oara in Romania), intalniri intre politicieni si grupuri de interese pentru elaborarea unor proiecte de lege, seminarii pe tema educatiei si participarii civice.

Activitatea de educatie civica a Asociatiei include publicarea si distribuirea de materiale informative – aproximativ 100.000 de exemplare pe an. Una dintre cele mai importante astfel de publicatii realizate de APD este „Cartea albastra a democratiei”, un ghid care contine date si coordonate ale parlamentarilor si informatii despre cele mai importante institutii ale statului si mecanismele democratice. Acest material are deja patru editii, adica pentru legislaturile 1992-1996, 1996-2000, 2000-2004 si 2004-2008.

APD se implica in programele de educatie si participare civica, atat la nivel local, cat si national, vizand indeosebi acele actiuni care conduc la cresterea gradului de democratizare la nivelul comunitatilor locale si al societatii.

 Ce vom face

Pentru perioada (2013-2015), Asociatia Pro Democratia isi propune urmatoarele obiective:

  1. Asigurarea corectitudinii si administrarii procesului electoral la nivel national si international;
  2. Dezvoltarea mecanismelor specifice democratiei participative, in special prin sustinerea practicilor democratice la nivel microsocial;
  3. Consolidarea si depolitizarea administratiei publice centrale si locale si promovarea bunei guvernari;
  4. Promovarea unor coalitii la nivel national si international pe domeniile de expertiza ale APD;
  5. Cresterea capacitatii institutionale a APD;
  6. Combaterea discriminarii de orice fel la nivel national si international.