C. Pîrvulescu: Numirea viitorului premier s-ar putea tranșa la CCR
Curtea Constituțională ar putea fi chemată să arbitreze în cazul viitorului premier, dacă președintele refuză o eventuă nominalizare a lui Liviu Dragnea din partea PSD, spune politologul Cristian Pîrvulescu. Acesta vorbește și despre motivele pentru care șeful social-democraților ar putea viza funcția de prim-ministru.
Mai multe pe Digi24.ro
Votul in rural nu a mai fost fortat
Situația de astăzi reprezintă o revenire la normal pentru că, începând cu scrutinul din 28 noiembrie 2004, votul în mediul rural a fost unul forțat. În ciuda faptului că, după anul 2000, populația în mediul rural a scăzut, majoritatea celor plecați în străinătate provenind din acet mediu, prezența la urne a celor din rural a fost constant mai mare decât cea din urban. Cum se explică asta? Prin capacitatea primarilor de a scoate oamenii la vot, prin faptul că alegerile erau puțin observate, deci se petreceau și abuzuri.
Mai multe pe cursdeguvernare.ro
Previziune: Campanie electorală violentă
”În contextul acesta tensionat european și mondial mă aștept ca și campania din România să fie mai violentă decât de obicei în încercarea de a atrage atenția opiniei publice și de a muta electoratul indecis sau mai puțin decis dintr-o parte în alta. Pe de altă parte, campania nu pare să fie extraordinar de inovativă: sloganurile s-au lansat, în mare parte se cunosc strategiile. Partea de pregătire legislativă a campaniei este aproape terminată în sensul că au fost elaborate legi care să satisfacă anumite blocuri sociale pe care partidele le consideră ca fiind reprezentative. Dar dincolo de asta nu mă aștept la o campanie nici inovatoare, nici lămuritoare în ceea ce privește direcțiile viitoare ale guvernării în România”.
Sursa DCNews
Falsa batalie pentru prezenta la vot
”Între 2004 şi 2016 sistemul de partide românesc s-a schimbat, dar nu s-a stabilizat. Din contră, acesta rămâne instabil cu toate încercările de a impulsiona o orientare bipartidistă, facilitată de alegerile prezidenţiale în două tururi, dar şi de permanenta tendinţă de prezidenţializare a regimului politic. Deşi alegerile prezidenţiale din 2014 păreau să anunţe trecerea spre un sistem bipartidist, situaţia nu a evoluat în această direcţie. Iar evoluţia rapidă a tendinţelor iliberale şi la noi, poate explica doar parţial această dezvoltare sinuoasă a sistemului de partide din ultimii doi ani. Oricum, indiferent de prezenţa la urne, PSD confirmă la aceste alegeri poziţia dominantă pe care o câştigase deja la alegerile locale din iunie 2016, dar pe care o construise încă din 2010-2011, mai întâi prin înfiinţarea, apoi, în 2014, prin desfiinţarea USL”.
Cititi mai multe pe Bursa.ro
http://www.bursa.ro/falsa-batalie-pentru-prezenta-la-vot-313342&s=editorial&articol=313342.html
Rezultate previzibile; președintele Iohannis – în situația de a avea o marjă foarte mică de manevră
Președintele Asociației Pro Democrația, Cristian Pîrvulescu, este de părere că rezultatele la alegerile parlamentare indicate de exit-poll-uri sunt previzibile, afirmând că președintele Klaus Iohannis este, în momentul de față, în situația de a avea o marjă foarte mică de manevră.
Mai multe pe agepres.ro