Nota APD: Anamaria Blajan a reprezentat Romania la Adunarea Parlamentara a Tinerilor Francofoni, ce s-a desfasurat in perioada 6-11 iulie 2017 la Luxembourg. Si in acest an, Asociatia Pro Democratia a avut responsabilitatea de a delega tineri, participanti in cadrul proiectului Parlamentul Tinerilor – Simularea Parlamentului Romaniei, impreuna cu Camera Deputatilor. In conitnuare puteti citi impresiile participantei la eveniment.

                   

                                                                                                                                de Anamaria Blajan

Parlamentul tinerilor francofoni a Adunării Parlamentare a Francofoniei, Ediția a VIII-a, din Luxembourg, unde am reprezentat cu mândrie România, a fost o experiență diferită de cele pe care le-am avut până atunci și mi-a îmbogățit bagajul cultural într-o măsură semnificativă.

Săptămâna în care s-a derulat simularea parlamentară a tinerilor francofoni a fost extraordinară în prezența personalităților politice și a tinerilor veniți din patru colțuri ale spațiului francofon.

În cursul celei de a opta ediții a Parlamentului tinerilor francofoni am dezbătut probleme cu care ne confruntăm cu toții. Cu titlu de exemplu, aș putea aminti temele următoare : parlamentul ideal al tinerilor francofoni, prevenirea radicalizării prin educație, antreprenoriatul digital și lupta contra terorismului în relație cu statul de drept.

Cea mai mare parte a activităților întreprinse în cadrul Ediției a opta a Parlamentului tinerilor francofoni s-a desfășurat într-un cadru formal, însă într-o atmosferă destinsă. Meciurile de dezbatere, ieșirile organizate în oraș, seara de gală cu parlamentarii au reprezentat momentele în care oamenii aveau pe față zâmbete și în care se auzeau râsete, în mod constant.

Organizarea a fost făcută în așa fel încât fiecare participant să poată să profite la maximum de întrevedere. Prin natura evenimentului și a sarcinilor pe care le-am avut de îndeplinit, am avut oportunitatea să cunoaștem îndeaproape oameni deosebiți din multe puncte de vedere. În același timp, odată conștienți de marile diferențele dintre noi, am conștientizat cât de mult acestea ne pot ajuta să lucrăm mai eficient și să luam decizii mai responsabile. Am înțeles încă o dată că diferența unește oameni. Am învățat că francofonia este compusă din mici piese diferite care o fac o entitate specială și îi dau o forță puternică pe globul pământesc.

Pe lângă experiența dobândită, un alt câștig în urma participării la această simulare sunt prieteniile de viață care s-au legat cu viitori lideri. M-au încântat invitațiile de a călătorii în locurile exotice din care provin participanții la acest eveniment și cadourile simbolice primite.

O astfel de experiență a fost utilă atât din punct de vedere profesional, cât și din punct de vedere personal. În ipoteza în care ar fi posibil, aș repeta-o cu la fel de mult entuziasm.

20684394_1423730887681482_525195249_o

Comentarii

Adauga un raspuns