SCOP

Scopul proiectului este consolidarea mecanismelor de observare si monitorizare a procesului electoral, prin dezvoltarea unei strategii eficiente a APD pe termen lung si prin combaterea deficientelor legislative si administrative.

OBIECTIVE

  1. Dezvoltarea unei strategii eficiente de monitorizare si observare pe termen lung pentru Asociatia Pro Democratia
  2. Cresterea gradului de transparenta, corectitudine si eficienta administrativa in timpul procesului electoral prin analizarea si combaterea deficientelor legislative

ACTIVITATI

  • Analizarea misiunilor de monitorizare si observare a alegerilor organizate de catre Asociatia Pro Democratia si dezvoltarea unor instrumente de eficientizare a acestor activitati
  • Realizarea unei analize privind deficientele legislative si aplicarea defectuoasa a legislatiei privind organizarea alegerilor
  • Organizarea unei consultari on-line privind imbunatatirea procesului de observare
  • Redactarea unui document cu propuneri de imbunatatire a normelor legislative si a practicilor administrative
  • Organizarea unui workshop cu actorii institutionali relevanti, cu scopul de a introduce pe agenda publica si in practica recomandarile, instrumentele si mecanismele dezvoltate de catre APD
  • Monitorizarea aplicarii recomandarilor propuse de catre APD

DESCRIERE

In urma misiunilor de monitorizare si observare pe care Asociatia Pro Democratia le-a coordonat incepand cu anul 1992 a reiesit faptul ca una dintre conditiile prin care se poate asigura un proces electoral echilibrat, transparent si corect este prezenta unui numar cat mai mare de observatori interni care detin expertiza si experienta, in sectiile de votare. Cu toate acestea, nu exista un statut clar al observatorului in sectia de vot, nu exista proceduri si filtre extensive privind acreditarea organizatiilor neguvernamentale. In aceste conditii, in care standardele de acreditare sunt confuze, se permite unor organizatii nerelevante, fara activitate civica sau electorala permanenta sa observe alegerile. Mai mult, starea de independenta politica a acestor organizatii nu este clara.

Pe de alta parte, eforturile de monitorizare si observare a procesului electoral au evidentiat disfunctionalitati legislative si administrative cronice, care tin de interpretarea anumitor prevederi legale, intr-un sens defavorabil principiilor democratice si practicilor internationale. Anumite decizii ale autoritatilor de management electoral au favorizat obscuritatea, disfunctionalitatile administrative si au afectat procesul electoral. In acest context, ne propunem sa realizam o analiza aprofundata asupra acestor disfunctionalitati sau erori si sa le punem lor pe agenda publica, in vederea solutionarii lor.

Multe dintre confuziile legislative si administrative se datoreaza lipsei unui Cod Electoral, care sa unifice modul de organizare a alegerilor si referendumului, astfel incat sa nu mai existe diferente substantiale intre diferitele tipuri de scrutine.

Desi proiectul vizeaza in mod direct imbunatatirea practicilor legislative si administrative, precum si consolidarea retelei de observatori interni ai APD pentru alegerile parlamentare, scopul sau este si de a asigura transparenta in procesele electorale si implementarea de bune practici in materie electorala pe o perioada indelungata.

Proiectul s-a concretizat prin transmiterea catre Biroul Electoral Central a unei liste de recomandari, al carui scop este de a unifica regulile de desfasurare a proceselor electorale, fara a fi necesara modificarea legislatiei. Cea mai mare parte dintre propuneri au fost adoptate prin Decizia BEC 61/2012.

De asemenea, APD a reusit sa elaboreze in parteneriat cu Autoritatea Electorala Permanenta un afis cuprinzand drepturile si obligatiile votantilor, care a fost distribuit in fiecare sectie de votare din Romania si o campanie de crestere a gradului de participare la vot, care a rulat pe principalele posturi de televiziune.