SCOP

Scopul proiectului este sporirea nivelului de informare si responsabilizare a cetatenilor cu privire la procesul electoral in vederea cresterii gradului de participare electorala si de asigurare a unui vot corect.

OBIECTIVE

1. Cresterea gradului de informare a cetatenilor privind procesul electoral si rolul administratiei publice locale in viata comunitatii

2. Cresterea gradului de competitivitate in cadrul procesului electoral, prin organizarea de dezbateri publice, la care sa participe candidatii si cetatenii din comunitatile selectate

ACTIVITATI

  • Publicarea si distribuirea Ghidului Alegatorului. Materialul va cuprinde informatii despre procesul electoral, despre rolul administratiei publice locale si despre implicarea cetatenilor in luarea deciziilor la nivel local. Ghidul este orientat pe alegerilor locale, care vor avea loc in iunie 2012 si va fi distribuit intr-un numar de minim 2500 de exemplare in localitatile unde se va implementa proiectul, precum si in alte orase sau comune care fac parte din reteaua de cluburi a Asociatiei Pro Democratia. De asemenea, va fi disponibil pentru consultare si varianta on-line.
  • Desfasurarea a cate doua seminarii cu durata de cate o zi in fiecare dintre localitatile selectionate, care se vor adresa unor grupuri specifice, dintre care tinerii care voteaza pentru prima data, persoane active social si administrativ, precum si persoane din grupuri dezavantajate sau marginalizate. Scopul seminariilor este de a creste gradul de informare a cetatenilor cu privire la rolul administratiei publice locale in viata comunitatii, precum si de a creste gradul de responsabilitate in ceea ce priveste votul
  • Organizarea de dezbateri publice pentru fiecare localitate in parte, intre candidatii pentru functia de primar.

DESCRIERE

Proiectul se desfasoara in conditiile in care nivelul de participare publica si de interes pentru procesul electoral este unul scazut. Aceasta realitate este determinata de mai multe elemente, legate atat de gradul de participare la vot, cat si de interesul cetatenilor de a se angaja in initiative sau proiecte civice. Astfel, avand in vedere ca gradul de participare la vot a scazut vertiginos comparativ cu anii ’90, in randul votantilor se manifesta un evident sentiment de apatie fata de clasa politica, fata de care cetatenii nu au incredere, iar sustinerea fata de autoritatile locale este scazuta, consideram ca este necesara implementarea unui proiect care sa sustina civismul si votul constient.

De asemenea, luand in calcul faptul ca multe dintre problemele de comunicare si colaborare pe care cetatenii le au cu administratia publica locala sunt cauzate de lipsa de informare cu privire la rolul institutiilor locale, consideram ca este necesara crearea unor nuclee civice bazate pe informatie, cu rolul de diseminator, care pot sustine consolidarea proceselor democratice in localitatile respective.

In al treilea rand, cetatenii trebuie sa confrunte candidatii la functiile publice intr-un mod responsabil si pregatit, astfel incat sa poata ridica problemele esentiale pentru comunitate. In acest sens, consideram ca dezvoltarea gandirii critice in randul alegatorilor si cresterea gradului de informare cu privire la procesele administrative este unul dintre fundamentele unor alegeri corecte.