Asociaţia Pro Democraţia (APD) organizaţie neguvernamentală, non-profit şi neafiliată politic, s-a implicat în observarea alegerilor pentru administrația publică locală din data de 5 iunie a.c.

 

Ca și în cazul scrutinelor anterioare, organizația a monitorizat modul în care se aplică legislația în vigoare, respectarea acesteia de către actorii instituționali, politici și din societatea civilă, combaterea intervențiilor arbitrare și neconstituționale asupra normelor legale. De asemenea, unde a fost cazul, au fost înaintate  recomandări de îmbunătățire a practicilor administrative electorale din perspectiva organizării alegerilor locale.

 

În acest sens, APD a mobilizat 800 de observatori în secții și echipaje mobile în țară și a pus la dispoziţia cetăţenilor din întreagă ţară numărul  0800 070 100 (TelVerde) pentru a sesiza nereguli şi fraude în secţiile de votare.

 

Până la ora 21:00, cele mai importante nereguli centralizate, respectiv, care au fost sesizate către Biroul Electoral Central și Birourile Electorale Județene pentru a fi soluționate, au fost:

 

Nereguli care necesita reluarea alegerilor. Erori de tipărire a buletinelor de vot

  • În comuna Vernești, jud. Buzău procesul de votare a fost suspendat pentru  aproximativ 4 ore motivul fiind buletine tipărite greșit, în condițiile în care conform art. 89 alin (1) din Legea 115/2015 întreruperea votării nu poate depăși maxim 2 ore. Astfel, suspendarea procesului pentru o durată de mai multe ore duce la reluarea procesului
  • În Alexandria, tot datorită greșelilor de tipărire a buletinerilor de vot, considerăm că este necesară reluarea procesului de vot, pentru că în esență este o restrângere a drepturilor cetățenilor.
  • Considerăm că în cele două localtăți gravitatea situației necesită reluarea alegerilor.

 

Alte nereguli frecvente:

 

  • Lipsa buletinelor de vot. În localitatea Snagov, chiar de la primele ore ale votării odată cu desigilarea buletinelor de vot au fost depistate lipsa a 79 de buletine, problema fiind consemnată în procesul verbal;
  • Un număr considerabil de mare din rândul alegătorilor au fost cu viza de flotant. Într-o secție de votare din Zorlențu Mare/Caraș-Severin, din numărul total al votanților peste 25% dintre aceștia au votat cu viza de flotant, motiv pentru care numărul de buletine de vot a fost insuficient față de numărul prevăzut inițial. Procesul de vot a fost suspendat până la suplimentarea secției de votare cu buletine de vot.
  • Continuarea campaniei electorale. În județe precum Argeș, Ilfov, Sibiu, Caraș-Severin, Bihor, Ialomița ș.a. candidați și membrii de partid au continuat campania electorală atât în secția de votare cât și în afara acesteia, precum și în mediul online influențând votul algătorilor.
  • Distribuirea unui număr mai mare de buletine pentru un singur alegător. Astfel de situații au fost sesizate de către observatorii APD în Baia Mare alegătorul primind câte 4 buletine de vot pentru primar, 2 pentru consiliul local, respectiv Ilfov, alegătorul a primit 4 buletine de vot în loc de 3.

 

Interpretabilitatea Legii 115/2015

  • Procesul de acreditare a observatorilor a fost unul anevoios, iar prezența acestora în secția de votare au întâmpinat probleme din cauza interpretabilității Legii 115/2015.
  • Observatorii APD acredidați s-au confruntat cu diverse situații neplăcute. Cea mai gravă situație s-a înregistrat la Sighișoara, acolo unde observatorul APD dintr-o secție de votare a sesizat interferențele asupra procesului votării pe care un candidat le-a realizat, observatorul primind amenințări din partea acestuia.

 

Sistemul de monitorizare a prezenței la vot confirmă posibilitatea implementării votului electronic

  • ’’Deși a avut defecte de funcționalitate, sistemul de monitorizare a prezenței la vot este un pas înainte și dovedește că se poate face validarea corectă a votanților. Acest aspect, confirmă posibilitatea de a implementa în România sistemul de vot electronic, pe care Asociația Pro Democrația la propus ca și alternativă  la votul prin corespondență încă de la alegerile europarlamentare și prezidențiale din 2014. Considerăm că un proiect de introducere a votului electronic ar avea un efect pozitiv asupra procesului electoral din România, el fiind condiționat în mod obligatoriu de contribuția fiecărei părți implicate: pe de o parte, politicienii trebuie să își asume o reducere a imixtiunii în procesul electoral, iar pe de altă parte, cetățenii trebuie să fie dispuși să acorde din nou încredere sistemului electoral’’ a declarat Ionuț Țața, Președinte Asociația Pro Democrația.

 

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe Iuliana Iliescu, Manager proiecte, Asociația Pro Democrația – Centrul Național de Coordonare, la numărul de telefon 0751.194.718 sau pe adresa de e-mail iuliana.iliescu@apd.ro.

 

Acțiunea face parte din proiectul Votul Tău! Vocea Ta! implementat de Asociația Pro Democrația cu sprijinul Fundației Hanns Seidel România.