Scurta descriere a proiectului:
Proiectul SudActiv – Initiative civice intergenerationale isi propune sa coaguleze, printr-o abordare strategic intergenerationala, patru gupuri civice locale in doua dintre regiunile cele mai slab dezvoltate socio-uman si economic din tara, Sud și Sud-Est, regiuni caracterizate in general printr-un grad de asociativitate scazut, cu putine organizatii de initiativa civica. In acest context, 40 de tineri liceeni și seniori din zonele Giurgiu, Tulcea, Fundulea – jud. Calarasi și Bucuresti, sectorul 5 vor alcătui nucleul civic la nivel local și vor beneficia în proiect de instruire din partea unor experti pe teme ca: buna guvernare, advocacy, politici publice, comunicare cu APL etc. Sustinuti de echipa de proiect, cei 40 vor avea rolul de a coagula comunitatea, astfel ca, in final, 250 de persoane tineri si seniori din cele patru zone vor fi capabili de a identifica nevoile comunitatii, de a planifica proiecte si propune solutii, de a pune presiune pe decidenti pentru rezolvarea a problemelor identificate in comunitatile lor, de a-si promova actiunile si incuraja oamenii de a li se alatura si a deveni astfel cetateni activi.

Scopul proiectului: Cresterea capacitatii oamenilor din zona de Sud și Sud-Est a Romaniei de a se implica si actiona solidar pentru rezolvarea problemelor comunitatilor lor locale.

Obiective specifice:
OBs1. 40 de tineri si seniori din 4 comunitati cu un nivel precar de dezvoltare socio-umana si economica – Fundulea, Giurgiu, Tulcea și zona Rahova-Ferentari, Bucuresti – vor fi capabili de a identifica nevoile comunitatii si actiona pentru rezolvarea lor.
OBs2. 4 grupuri civice comunitare din cele 4 zone vor avea capacitatea de a conecta si mobiliza oamenii in jurul problemelor care le afecteaza viata, devenind portavocea oamenilor in relatia cu autoritatile locale.
OBs3. 250 de cetateni din cele 4 comunitati vor pune pe masa decidentilor 7 probleme comunitare identificate pentru care vor face toate demersurile de rezolvare a lor specifice participarii publice.

Activitati:

  • Management de proiect
  • Informare si comunicare
  • Identificarea si formarea cetatenilor conectori comunitari
  • Constituirea a patru grupuri civice locale – evenimente locale
  • Organizarea de intalniri periodice (tip dezbateri) in cele patru comunitati in cadrul grupurilor civice locale
  • Derularea a patru Campanii de Advocacy
  • Realizarea a cinci materiale video cu exemplele de succes ale grupurilor civice locale
  • Conferinta finala de prezentare a rezultatelor

Rezultate asteptate:

1. 660 de persoane implicate in activitati ale organizatiilor societatii civile;

2. 250 persoane participante la consultari cu un organism de decizie public;

3. 160 de persoane (elevi, studenti) educate privind drepturile civice si drepturile omului;

4. 4 campanii de advocacy;

5. 250 de cetateni implicati in activitati civice;

6. 3 initiative care promoveaza transparenta decizionala in sectorul public/privat;

7. 4 materiale video care vor prezenta exemplele de implicare civica  a cetatenilor din comunitatile implicate in proiect;

8. 1 curs de formare pe tema educatie si implicare civica;

9. 40 de participanti din 4 localitati cu provocari diferite, dar scopuri similare;

10. 24 de tineri cu varsta 16-20 ani si 16 persoane de varsta a treia (60+) instruiti si formati ca persoane resursa in comunitate pe subiectele prezentate in descrierea activitatii;

11. 7 proiecte dezvoltate de comunitatile implicate in proiect pentru care se vor proiecta si implementa proiecte comunitare si campanie de advocacy pentru solutionarea lor;

12. Minimum 16 intalniri ale grupurilor civice locale, cate 4 evenimente per comunitate/localitate;

13. 1 eveniment final de prezentare a rezultatelor;

14. 100 de participanti care vor afla despre importanta implicarii civice si vor impartasi din experientele personale despre reusitele sau greutatile intampinate si cum au trecut peste acestea.

 

Perioada de implementare: 01.01.2022 – 30.04.2023

Beneficiar proiect: Asociatia Pro Democratia

Parteneri in proiect:
Asociatia Grupul de Educatie si Actiune pentru Cetatenie (GEAC ), Bucuresti
Asociatia Maini Intinse, Tulcea

PPT_logouri

 

 

 

 

Finantator:

Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, prin programul Active Citizens Fund Romania.

 

Active-citizens-fund@4x