PARLAMENTUL TINERILOR 2019

Asociaţia Pro Democraţia (APD – inițiatorul proiectului încă din 2007), Camera Deputaţilor și Fundația Hanns Seidel România  organizează, la Palatul Parlamentului, în perioada 15-17 noiembrie 2019, PARLAMENTUL TINERILOR – Ediţia a XI-a, o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României desfășurat pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum şi în plen.

Ediției de anul acesta se vor alătura un grup de 16 tineri din Republica Moldova, participanți selectați din cadrul Parlamentului Tinerilor din R. Moldova organizat în luna octombrie a.c. la Chisinau, cu sprijinul Fundației Hanns Seidel Moldova.

Prin acest proiect, organizatorii îşi propun (ca de fiecare data) să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii importanţei, rolului şi funcţiilor Parlamentului în cadrul celorlalte instituţii democratice, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare, oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară.

Evenimentul se adresează tinerilor liceeni (majori) şi studenţi cu vârsta de cel mult 26 de ani.

De ce să participi la acest eveniment?  Pentru că ai ocazia:

  • Să devii deputat pentru trei zile și să îți desfășori activitatea (de simulare) chiar în incinta Parlamentului la Camera Deputaților;
  • Să dezbați și votezi un proiect în plenul Camerei Deputaților;
  • Să exersezi lucrul în echipă și să îți dezvolți abilitățile de negociere;
  • Să experimentezi și să participi la lucrările grupurilor parlamentare, în comisiile de specialitate și în plen;
  • Să votezi proiecte de legi chiar în plenul Camerei Deputaților ca un adevărat parlamentar;
  • Să devii pentru o zi Președintele sau Vice-președintele Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului Tinerilor;
  • Să cunoști alti tineri ca tine, să legați prietenii și să schimbați experiențe;
  • Și nu în ultimul rând, să îți alegi profesia pe viitor inspirându-te din exercițiul acestui proiect.

Tinerii care doresc să participe la acest eveniment se pot înscrie prin completarea formularului de înscriere, transmiterea CV-ului şi elaborarea unei iniţiative legislative. Documentele vor fi trimise doar în format (pdf) electronic la adresa de e-mail  parlamentultinerilor.apd@gmail.com  până pe 3 noiembrie a.c, ora 23:59.

Selecţia candidaţilor se va face în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului şi a unei iniţiative legislative pe care tinerii trebuie să o propună în momentul înscrierii la eveniment, conform Comisiilor Parlamentare ale Camerei Deputaţilor stabilite de organizatori:

Mai jos vei găsi formularele și un model pentru redactarea propunerii legislative și a expunerii de motive, respectiv regulile de procedură aplicabile în cadrul Parlamentului Tinerilor și programul evenimentului:

 

IMPORTANT: Pe durata întregului eveniment APD va asigura participanţilor masa, iar pentru persoanele din afara Bucureştiului (in numar de 50 de persoane) organizatorii vor asigura cazarea (2 nopți cazare 15-16 noiembrie).

Transportul NU este asigurat.  

 

Cum a fost în edițiile anterioare puteți citi în Vocea Tinerilor Parlamentari!

 

Pentru mai multe informaţii:

IULIANA ILIESCU, telefon 0751 194 718 saU e-mail: iuliana.iliescu@apd.ro

 

P.S.: Dacă cunoști persoane care ar putea fi interesate de acest eveniment nu ezita să le dai de veste.

 

PT afis