De ce nu se implică tinerii în viața publică? În primul rând pentru că există o lipsă de exercițiu și educație civică. Deși mulți tineri sunt implicați în diverse activități sociale, culturale, sportive etc., ei nu sunt familiarizați cu procesele politice și decizionale, ceea ce le reduce dorința și capacitatea de a se implica. Pe de altă parte, sentimentul că votul lor nu contează sau că nu există politicieni care să le reprezinte interesele conduce la apatie politică în rândul tinerilor. Din fericire, există o serie de mecanisme prin care putem încuraja tinerii să participe la procesul decizional și politic, și anume prin activități de educație civică care să îi facă conștienți de importanța participării lor la alegeri și la viața comunității în general, implicarea lor într-un dialog constructiv atât în mediul online (unde sunt cel mai prezenți), cât și în mediul offline și promovarea activităților de tineret prin cât mai multe instrumente. Printr-o educație civică adecvată, prin crearea de oportunități de participare și prin sprijinirea organizațiilor de tineret, societatea poate beneficia de energiile și ideile tinerilor pentru a crea un viitor mai bun.

De aceea, prin proiectele pe care le dezvoltăm la APD, încercăm să legăm educația formală de educația non-formală, care contribuie adesea la dezvoltarea tinerilor atât în ceea ce privește abilitățile, cât și competențele. Iar Parlamentul Tinerilor face parte din proiectele de educație non-formală care oferă tinerilor un cadru pentru a înțelege ce înseamnă să iei decizii, cum să elaborezi o propunere legislativă. Este, de asemenea, o oportunitate de a crea rețele între tinerii implicați activ în comunitatea lor.

Astfel, după o pauză de 4 ani, Parlamentul Tinerilor a ajuns la cea de-a 12-a ediție și ca de fiecare dată și-a propus să sensibilizeze tinerii cu privire la puterea pe care o au în a propune o inițiativă legislativă, a elabora politici publice și a influența deciziile politice.

În concluzie , proiectul Parlamentul Tinerilor contribuie la formarea unei culturi politice responsabile și informate în rândul tinerelor generații.

Activitatea din 2025 al Parlamentului Tinerilor  s-a desfășurat prin parteneriatul a două organizații Asociatia Pro Democrația și Clubul Român pentru Volunturism în parteneriat cu Parlamentul României – Camera Deputaților,  cu sprjinul financiar Erasmus+ și Fundația Hanns Seidel România, unde  a reunit peste 100 de participanți printre care și voluntarii APD.

Ediția din acest an a adus activități noi în cadrul proiectului. Înainte de simularea procesului legislativ, am organizat un atelier online în care tinerii au avut ocazia să învețe de la experți despre procesul legislativ din România, cum se elaborează și cum funcționează o lege, cum se desfășoară o campanie de advocacy pentru susținerea unei politici. Această activitate a avut scopul de a ajuta participanții înscriși să elaboreze un document de lege relevant care a fost prezentat și susținut în simularea evenimentului.

 

Parlamentul Tinerilor în imagini, vedeți  cum a fost AICI.

AsociatiaProDemocratia-ParlamentulTinerilor2025-14