SCOP

Scopul proiectului vizeaza instituirea unui sistem de sprijinire a organizatiilor societatii civile independente din Cuba, prin crearea si mentinerea cadrului social necesar dezvoltarii unor astfel de initiative. Respectarea drepturilor omului si a libertatii de expresie si gandire sunt doar doua dintre directiile abordate in cadrul acestui proiect, prin activitati care contribuie la dezvoltarea unei societati civile apte de a face fata presiunilor de ordin politic la care este supusa.

OBIECTIVE

 • Extinderea retelei de organizatii neguvernamentale europene Europe – Cuba NGO Network, care militeaza pentru crearea de organizatii ale societatii civile in Cuba si pentru activarea celor deja existente;
 • Asigurarea de suport logistic, informational si financiar pentru reprezentantii societatii civile cubaneze si ai opozitiei;
 • Militarea la nivel european pentru consolidarea politicilor Uniunii Europene fata de Republica Cuba.
  ACTIVITATI

  Prima faza a proiectului si prima deplasare in Cuba pentru identificarea posibilelor contacte a facut parte din activitatea de adaptare a expertizei APD de lucru in statele din regiune si Romania la conditiile sociale si politice ale Cubei. De asemenea, s-a urmarit pregatirea cooperarii dintre o serie de grupari din Cuba care promoveaza activismul civic, miscarile de rezistenta non-violente si de promovare a democratiei.

  Cea de-a doua faza a proiectului a inclus o vizita umanitara in Cuba pentru sustinerea unor seminarii pe tema activismului civic. Astfel, un voluntar APD cu experienta si expertiza in functionarea miscarilor de rezistenta non-violente s-a deplasat pe insula pentru a sustine prima serie de seminarii. Au fost organizate cinci seminarii de prezentare a tematicii amintite, restul timpului fiind folosit pentru identificarea de noi contacte.

  A treia faza a proiectului a presupus o calatorie in Cuba, pentru a continua munca de creare a retelei de contacte. Voluntarii APD s-au concentrat pe gasirea de noi persoane interesate de tematica urmarita si pe prezentarea materialelor privind tranzitia de la comunism la democratie pe care APD le-a pregatit pentru dizidentii cubanezi. Cu ocazia acestei calatorii, APD a obtinut noi contacte ale dizidentilor, a luat legatura cu persoanele identificate pe parcursul precedentelor doua calatorii si a sustinut prezentari ale materialelor despre tranzitie.

  DESCRIERE
  APD a incercat sa identifice nevoile financiare si de resurse umane ale dizidentilor cubanezi. Aceste informatii au rol esential in crearea unui mecanism care va oferi mijloacele necesare pentru dezvoltarea organizatiilor si grupurilor neguvernamentale, pentru a le transforma in cele mai eficiente instrumente pentru monitorizarea activitatii membrilor din conducerea regimului. APD s-a concentrat pe modul in care organizatiile neguvernamentale din Romania ar putea transmite cunostintele similare din tara noastra grupurilor cubaneze, pentru a le sprijini in lupa contra dictaturii comuniste.

  APD a contactatat organizatii de tineret, asociatii ale jurnalistilor, ale persoanelor retinute pe motive politice din Cuba, precum Colegio de Pedagogos Independientes de Cuba, Coalicion Juvenil Martiana, Damas de Blanco.

  A patra vizita in Cuba a finalizat implicarea APD in proiectul PIN si a continuat eforturile de cunoastere si extindere a retelei de dizidenti. Noi contacte au fost stabilite si noi povesti au fost cunoscute. Speram ca activitatea reprezentantilor in Cuba a reusit sa-i ajute, chiar daca doar temporar, pe cei care lupta pentru reformarea regimului represiv.

  Toate informatiile stranse pe parcursul celor patru calatorii au permis APD sa aiba imaginea reala, clara a realitatilor cu care se confrunta nu numai membrii miscarii de rezistenta cubaneze, ci si cetatenii acestei tarii.