Este nevoie de participarea societății civile și a organizațiilor internaționale la monitorizarea și observarea referendumului!

În temeiul valorilor democratice pe care le promovează, și având în vedere că organizarea referendumului din 6-7 octombrie 2018 este grevată de deficiențe legale, administrative și inclusiv morale, Asociația Pro Democrația consideră că observarea și monitorizarea desfășurării „Referendumului pentru Familie” sunt cu atât mai importante.

 

Implicarea Asociația Pro Democrația în monitorizarea desfășurării „Referendumului pentru Familie” nu anulează însă poziția oficială deja exprimată de către asociație despre caracterul nedemocratic al acestui demers. Considerăm că organizarea „Referendumului pentru Familie” în baza unei ordonanțe de urgență care să modifice și să completeze Legea 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, încalcă principiile statului de drept, prevederi ale Constituției, precum și bunele practici ale Comisiei de la Veneția.

 

„Urgența” și modul improvizat de organizare a acestui referendum nu sunt în interesul cetățeanului român și al integrării României în spațiul democratic al Uniunii Europene, ci servesc o agendă politică ale cărei obiective transmit mesaje contradictorii valorilor democratice. De asemenea atenționăm asupra faptului că absența monitorizării exercitării votului la referendum prin sistemul electronic pentru prevenirea votului multiplu poate favoriza fraudarea rezultatelor votului.

 

Încurajăm cetățenii și organizațiile neguvernamentale din România, precum și organizațiile internaționale active în domeniul drepturilor omului și al securității în regiune să se implice în observarea și monitorizarea „Referendumului pentru Familie” din 6-7 octombrie 2018, precum și în sesizarea instituțiilor abilitate în cazul apariției oricăror nereguli în organizarea și desfășurarea referendumului.

 

Vom reveni cu amănunte și detalii organizatorice după ce vor fi făcute publice procedurile de acreditare ale observatorilor pentru referendum. Între timp, persoanele și organizațiile interesate să se implice în procesul de observare își pot exprimă interesul prin email la adresa apd@apd.ro.
Ionuț ȚAȚA
Președinte
Asociația Pro Democrația