Header-POCA-color

 

Asociația Pro Democrația (APD) împreună cu Primăria Municipiului Giurgiu în calitate de partener strategic de dezvoltare locală comunitară organizează în data de 29 septembrie 2023 începând cu ora 12.00, la Teatrul Tudor Vianu – Sala Atelier, conferința de închidere a proiectului „E-consultare publică în județul Giurgiu”, cod SIPOCA 975/SMIS 151317,  co-finanțat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, axa prioritara 1 – Administrație publică și sistem judiciar accesibile și transparente.

În cadrul proiectului, a fost dezvoltată prima aplicație mobilă din România de consultare publică, prin intermediul căreia deciziile de interes local și agenda publică a administrației pot fi acum la îndemâna oricărui giurgiuvean, pe telefonul mobil. eParticipare este o aplicație securizată și gestionată independent de către Asociația Pro Democrația care, într-o primă fază, pune la dispoziția giurgiuvenilor:

  • informații de interes public venite de la instituții în secțiunea Știri a aplicației;
  • un sistem de consultare publică prin care pot fi votate soluții pentru probleme de interes public cu impact semnificativ asupra comunității, în secțiunea Consultări a aplicației;
  • procesul de consultare a opiniei publice în municipiul Giurgiu în privința problemelor și nevoilor comunității;
  • promovarea activităților de interes public ale partenerilor noștri.

În doar o lună de la lansare – pe parcusul lunii iulie,  circa 600 de giurgiuveni au intrat pe aplicația mobilă eParticipare, s-au informat și au votat în cadrul primelor consultări publice disponibile. Ulterior, pe 28 iulie și 9 august, APD și Primăria Municipiului Giurgiu au testat din nou aplicația în prezența unui număr generos de persoane din societatea civilă, tineri, seniori reprezentanți ai unor grupuri de inițiativă, ONG-uri sau simpli cetățeni interesați de soarta comunității. Participarea și feedbackul primit la evenimentele din municipiu au fost utilizate pentru perfecționarea unor consultări cât mai eficiente, pentru colectarea de reacții care să ducă la îmbunătățirea aplicației și pentru extinderea aplicației la nivelul altor UAT-uri din județ.

În cadrul conferinței, vom aduce la aceeași masă reprezentanții instituțiilor publice locale, aleșii locali și naționali și ai societății civile locale pentru un dialog constructiv pe marginea mizei consultării publice: crearea de mecanisme eficiente și accesibile de consultare publică, transparența decizională, implicarea civică și efectele pe care le poate genera în comunitate, comunicarea deschisă și eficientă între administrație și giurgiuveni, eficientizarea și transparentizarea modului de relaționare a autorităților cu cetățenii. Nu în ultimul rând, conferința va reprezenta o oportunitate de promovare a exemplelor de bună practică.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să o contactați pe dna Iuliana Iliescu la numărul de telefon 0751.194.718 sau la adresa de e-mail apd@apd.ro.

 

Agenda evenimentului – Agenda_conferinta_eParticipare_29 sept finala

 

Beneficiar:                                                                                                                    Partener de Dezvoltare Locală: PRIMARIA MUNICIPIULUI GIURGIU

Sigla APD                    stema vector