Asociatia Pro Democratia Club Brasov implementeaza in perioada  1 martie 2017 – 28 februarie 2018  proiectul ADOPTA UN CONSILIER

 

Acest proiect de participare civica are ca scop stimularea consilierilor locali pentru consultare publica si informarea cetatenilor municipiului Brasov

Pentru atingerea scopului nostru ne propunem ca obiective:
1. Monitorizarea si Evaluarea activitatii consilierilor locali din municipiul Brasov
2.Transparentizarea procesului legislativ local in municipiul Brasov
3. Realizarea unei pagini web a organizatiei (APD Brasov)

Motivul initierii acestui proiect:
Activitatea consilierilor locali este încă o necunoscuta pentru cetățeni, inclusiv cei din municipiul Brașov. Sunt 27 de consilieri ai municipiului Brașov, dar doar consilierii care au devenit viceprimari sunt mai vizibili ca activitate. Desi activitatea consilierilor locali trebuie să o regăsim descrisă în rapoarte ale acestora de activitate, ele sunt rare. De obicei, în primul an de activitate mai apar rapoarte ale aleșilor locali, după care, timp de 3 ani aleșii uită să mai comunice cu cetățeanul.
Mai mult, ședințele comisiilor Consiliului Local Brașov sunt ședințe închise și nu exista o dezbatere reala a regulamentelor de interes local pe care consilierii le pot prezenta cetățenilor. In iunie 2016 s-a format un nou consiliu local și ne dorim ca membrii acestuia sa fie deschiși, transparenți, sa informeze și sa consulte cetățenii și factorii locali interesați de probleme/nevoi/situații ale municipiului și ale cetățenilor.

Totodată nu trebuie să uităm că ne aflăm în era comunicării facile iar consilierii locali pot utiliza mijoacele de comunicare online.

De la formarea noului Consiliu Local, doar un număr de 3 consilieri locali au furnizat cetățenilor, prin intermediul paginii personale de Facebook, informații privind ordinea de zi a ședințelor Consiliului Local Brașov. Nu am identificat comunicate de presa sau informații prin care noii consilieri locali au stabilite zile și ore de audienta sau date de contact. De asemenea, avizele Comisiilor pe proiecte de hotărâre nu sunt transmise și făcute publice nici fata de colegii consilieri din alte comisii și nici către cetățeni.

Soluția propusa de noi: inițierea unei campanii de tipul „Adopta un consilier” prin care cetățenii vor monitoriza, evalua activitatea consilierilor locali din municipiul Brasov pe o perioada de 10 luni. Publicarea informațiilor pe site-ul primăriei și dezbateri publice.

Scurta descriere a proiectului nostru:
Proiectul debutează cu activitățile ce țin de campania de atragere de voluntari care vor adopta un consilier și activitățile ce vizează realizarea metodologiei campaniei Adopta un consilier. Pentru ca transparenta activității consiliului local sa fie sustenabilă se analizează ce s-a făcut pana acum, cum își doresc cetățenii și factorii interesați sa fie informați și sa participe la decizia publica. Proiectul continua cu activitățile de monitorizare, participarea la ședințele comisiilor și de plen ale CL Brașov, cu interviuri luate consilierilor locali, cu sesiuni de informare și pregătire pentru aplicarea legislației privind transparența activității CL Brașov. In paralel, pe pagina de FB a proiectului si pagina web a APD Brasov sunt promovate rezultatele proiectului. La finalul proiectului se va organiza un seminar în care se va prezenta raportul privind transparenta și activitatea CL Brașov, se vor oferi modele de documente și tehnologii moderne de ce pot fi utilizate de consilieri locali în dialogul lor cu cetățenii.

Cum poti sa te implici intr-un astfel de proiect:

Te inscrii voluntar la Asociația Pro Democrația club Brasov și participi la activitatile de monitorizare a consilierilor locali. Practic ți se va aloca un consilier local caruia trebuie sa ii urmaresti activitatea din Consiliul Local Brasov și activitatea lui pentru comunitate.
Solicitarile de inscriere se pot face pe aceasta pagina sau pe adresa de email: apdclubbv@gmail.com

„Proiect realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation, sprijinit de Enel România și Raiffeisen Bank „.
Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

 

Lansare proiect  Comunicat de presa_Adopta_un consilier