de  Emanuela Manolache

Lumea francofonă este plină de diversitate şi bogată în experienţe de viaţă şi oameni de calitate. Adunarea Parlamentară a Francofoniei de anul acesta a fost o oportunitate de creştere şi îmbogăţire, de a cunoaşte tineri pregătiţi pentru a asuma roluri de lideri în numai câţiva ani de acum încolo şi de a învăţa de la fiecare cel puţin o lecţie de viaţă.

Adunarea Parlamentară a fost organizată sub formă de simulare a Parlamentului Francofon, unde timp de câteva zile am lucrat în comisii şi ne-am bucurat de roadele muncii noastre în plen, adoptând rezoluţii ce reflectă realitatea lumii contemporane şi abordează probleme stringente la nivel mondial: problemele climatice, limitarea numărului de mandate ale aleşilor etc. Cred cu tărie că am dovedit în toate aceste 7 zile că tinerii sunt capabili, pregătiţi şi interesaţi să contribuie la îmbunătăţirea societăţii. Am cunoscut persoane minunate, care, cu foarte multă uşurinţă, mi-au câştigat admiraţia şi încrederea că societatea actuală se va afla pe mâini mai bune în viitor, în toate colţurile lumii. Acest lucru m-a surprins: cu greu sunt impresionată de oamenii din jurul meu şi cu atât mai puţini oameni au fost atât de uşor admiraţi de mine în ultimul timp.

Din Africa până în Asia, din Europa până în America, acelaşi lucru ne-a adus aproape pentru a trăi o experienţă frumoasă şi pentru a aduce înapoi în ţările noastre idei şi lucruri de îmbunătăţit.

Aş menţiona aici diferenţa dintre ţara noastră şi celelalte ţări membre ale Francofoniei. Am ajuns la concluzia că cel mai bine se învaţă în structuri dedicate anumitor topicuri de interes. Spre exemplu, în ţările africane (e adevărat, foste colonii franceze, deci natural vorbitoare de limbă franceză), există organizaţii ce funcţionează cu obiectivul declarat de a promova şi ranforsa francofonia şi cultura francofonă. Un astfel de exemplu este Parlamentul Tinerilor Francofoni din Guineea sau Parlamentul Copiilor Francofoni, din aceeaşi ţară. Un mare plus pentru aceste ţări este faptul că populaţia creşte, de la vârste fragede, într-o astfel de cultură, de promovare şi admiraţie pentru lumea francofonă, în timp ce la noi gustul pentru limba lui Moliere se pierde încet, dar sigur. În al doilea rând, există o credinţă pentru necesitatea unor asemenea organizaţii. Am avut plăcerea de a discuta, pro şi contra ideii, cu persoane care se află în sânul acestor structuri, şi am descoperit cât de mult cred ele în rolul şi scopul lor în societate.

Chapeau! Jos pălăria pentru asemenea tineri!

Nu, nu m-am întors în bagaj doar cu experienţa de parlamentar francofon, ci şi cu momente amuzante de la meciurile de dezbateri şi oratorie, cu invitaţii prietenoase, adresate cu zâmbete largi şi ochi luminoşi în ţări ca Mali, Congo sau Guineea.

O astfel de experienţă nu te schimbă întru totul, deoarece nu există fizic timpul necesar, dar cu siguranţă îţi pune o nouă lentilă şi într-o clipă priveşti altfel lumea: admiri oameni pe care probabil nu îi vei mai întâlni curând, sau chiar niciodată, dar care ţi-au spus o poveste ce va rămâne mereu o lecţie de viaţă sau un lucru ce te motivează să continui în ceea ce faci.

http://www.apd.ro/ro_RO/clubapd-cnc/romania-la-adunarea-parlamentara-a-tinerilor-francofoni

Poza Emma

Comentarii

Adauga un raspuns