SCOP

Organizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2008 pe baza votului uninominal mixt a modificat substantial procesul electoral. Pentru a veni in sprijinul cetatenilor, Asociatia Pro Democratia a organizat o campanie de informare cu privire la noutatile aduse de votul uninominal si o campanie de promovare si incurajare a participarii la vot.

OBIECTIVE

Modificari legislative

Parlamentul Romaniei a fost desemnat pe 30 noiembrie, pentru prima data, pe baza votului uninominal.
Legea nr.35/2008 care reglementeaza alegerile pentru Camera Deputatilor si Senat aduce o serie de modificari majore  procesului de vot:

  • Cetatenii vor alege doar cate un candidat, unul pentru Senat si unul pentru Camera Deputatilor, si nu lista de partid
  • Alegatorii pot vota doar in localitatea de domiciliu
  • Votul alb le permite alegatorilor sa-si exprime nemultumirea fata de candidatii propusi in colegiul lor

Citeste mai multe despre votul uninominal

Si votul in strainatate a fost modificat. Pentru prima data, romaniii cu domiciliul sau resedinta in afara Romaniei si-au ales reprezentantii in Parlamentul Romaniei.

Afla mai multe despre votul in strainatate

ACTIVITATI

Campanie Go To Vote

Campania APD de informare si stimulare a prezentei la vot pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 s-a axat pe modificarile aduse procesului de vot si a transmis un mesaj de lupta impotriva coruptiei electorale: „Nu te lasa cumparat. Voteaza liber pe 30 noiembrie”.

Vezi materialele campaniei

APD si reforma electorala

Cele patru campanii desfasurate de APD la nivel national, intre 2001 si 2008, si-au atins in cele din urma scopul. Votul uninominal a devenit realitate pe 4 martie 2008 prin decizia finala a Camerei Deputatilor.

Vezi campaniile APD!

Ghidul alegatorului uninominal

Trei organizatii neguvernamentaleau pregatit lista candidatilor incompatibili cu functia de parlamentar. Este o initiativa inspirata din experienta Coalitiei pentru un Parlament Curat, de acum patru ani.

Citeste mai multe

DESCRIERE