SCOP

Coalitia Romana pentru un Parlament curat s-a constituit in decembrie 2003, prin alaturarea unora dintre cele mai experimentate ONG-uri din Romania: Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, APADOR-CH Comitetul Helsinki Romania, Asociatia Pro Democratia, Asociatia Studentilor in Stiinte Politice, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Liga Romana de Presa, Societatea Academica din Romania si Transparency International Romania. Aceasta coalitie a societatii civile a fost lansata, pentru prima data, de catre Societatea Academica din Romania pentru promovarea Legii Accesului la Informatia Publica, in 2001. SAR actioneaza ca secretariat al Coalitiei si se ocupa de coordonarea generala a campaniei.

OBIECTIVE

Obiectivul principal al proiectului „Voteaza cu ochii deschisi” este de a impiedica alegerea sau realegerea acelor candidati care au antecedente de coruptie demonstrate, indiferent de partidul pentru care candideaza. Desi votantii romani se declara constienti de gradul ridicat de coruptie politica din Romania, pe care o considera sursa tuturor relelor (politicienii sunt considerati a fi mai presus de lege si primeaza pe lista celor mai corupte profesii), se intampla frecvent ca pana si cei implicati in mod constant in campanii negative de media sa fie realesi. Atat membrii Parlamentului, alesi pe liste de partid, cat si primarii, alesi direct, par sa supravietuiasca fara probleme acuzatiilor de coruptie venite din partea mass-media. Una din principalele cauze ale acestei stari de fapt este in mod cert legata de incapacitatea institutiilor de control orizontal, politicienii fiind rareori investigati si, doar in mod exceptional, pusi sub acuzare, in special daca fac parte din guvern. O alta cauza este insa si lipsa competentei civice din partea electoratului.

ACTIVITATI
DESCRIERE

 

Proiectul acestei coalitii incearca sa rezolve problema lipsei de informare la nivelul cetateanului, propunandu-si sa ofere cat mai multor gospodarii din Romania un buletin informativ despre candidatii lor in alegerile legislative, buletinele urmand sa fie distribuite de voluntari in casutele postale individuale si in spatiile publice. Aceste buletine vor consta intr-o trecere in revista a antecedentelor de coruptie inregistrate de catre candidatii respectivi. Informatiile vor fi sintetizate de catre jurnalisti de investigatie locali, acuratetea datelor urmand sa fie verificata si de o comisie de editori numita de catre Coalitie. Campania se va concentra numai asupra acelor partide politice care, conform sondajelor, au sanse de a depasi limita de 5% pentru a intra in Parlament.

Pentru alegerile locale din iunie 2004, Coalitia pentru un Parlament Curat a realizat un proiect pilot care s-a materializat prin tiparirea si distribuirea unui Ghid pentru alegerea primarilor, valabil pentru sapte orase: Bacau, Braila, Cluj, Constanta, Iasi, Oradea, Timisoara. Citeste ghidul si afla mai multe la: contracoruptie.ong.ro.