SCOP

Scopul proiectului a fost compararea politicii europene asupra transparentei decizionale cu politicile si practicile din domeniu, existente pe plan national in Romania, Ungaria si Suedia.

OBIECTIVE

Obiective:

  • Familiarizarea celor trei organizatii cu contextul legislativ european privind transparenta decizionala si cu practicile referitoare la asigurarea transparentei decizionale in institutiile publice si in relatiile cu alti actori ai mediului social, politic si economic;
  • Cresterea nivelului de interes referitor la politicile europene privind transparenta decizionala in Ungaria, Suedia si Romania;
  • Utilizarea bunelor practici in domeniu, existente in Suedia, prin transfer de expertiza;
  • Realizarea unor studii de caz care sa prezinte specificitatile aplicarii legislatiei priivind transparenta decizionala in cele trei tari;
  • Cresterea capacitatii de creare de coalitii ale societatii civile in statele partenere.

ACTIVITATI

Activitati:

  • Principalele evenimente din cadrul proiectului au fost vizitele de studiu organizate la Bruxelles si in cele trei tari partenere.

Aprilie 2008 – a avut loc prima vizita de studiu, la Bruxelles, in cadrul careia echipa de proiect a participat la o serie de prezentari legate de transparenta proceselor decizionale din cadrul institutiilor europene: Consiliul european pentru organizatiile non-profit, Parlamentul European, Comisia Europeana, Consiliul Europei, Comitetul Economic si Social European, Ombudsmanul European.

Iulie 2008 – APD a gazduit ce-a de-a doua vizita de studiu. Cu aceasta ocazie au avut loc intalniri cu  reprezentanti ai Primariei Sectorului 6, Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Centrului de Resurse pentru Participare Publica (CeRe), ai Unitatii Centrale pentru Reforma Administratiei Publice (UCRAP), ai Ministerului de Justie, Asociaþiei pentru Apararea Drepturilor Omului din Rromania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) si ai Agentiei pentru Strategii Guvernamentale.

Septembrie 2008 – organizatiile partenere au purtat, la Budapesta, o serie de discutii cu reprezentanti ai Fondului National Civil, Reprezentantei Comisiei Europene in Ungaria, Biroului de informare al Uniunii Europene in Ungaria, Parlamentului Ungariei, Cancelariei Primului-ministru, Primariei din Budapesta si ai Asociatiei Jurnalistilor din Ungaria.

Noiembrie 2008 – echipa de proiect s-a deplasat la Stockholm, unde a avut discutii cu reprezentanti ai Consiliului pentru Educatia Adultilor, Reprezentanta Comisiei Europene in Suedia, Secretariatului pentru Comunicare si Dialog al Primului-ministru, ai Transparency International Suedia, Primariei localitatii Honinge, Centrului de informare pe probleme legate de Uniunea Europeana al Parlamentului Suediei, ai Ministerului Integrarii si Egalitatii de Gen.

Ianuarie 2009 – sfarsitul proiectulu a fost marcat printr-un seminar desfasurat consecutiv in Timisoara si Szeged. In cadrul acestuia, cele trei organizatii au stat de vorba cu reprezentanti ai institutiilor publice si ai mediului ONG din localitatile amintite, cu privire la principiile de transparenta decizionala puse in aplicare pe plan local.

DESCRIERE