SCOP

Scopul acestui proiect este imbunatatirea transparentei institutiilor care gestioneaza fondurile europene de post-aderare in Romania prin monitorizarea modului de aplicare a legilor accesului la informatii si transparentei decizionale si diseminarea bunelor practici de aplicare a acestora.

OBIECTIVE

Obiectiv general:

  • Imbunatatirea transparentei institutiilor care gestioneaza fondurile europene post-aderare in Romania.

Obiective specifice:

  • Sa identifice „zone vulnerabile” in aplicarea legilor accesului la informatie si transparentei decizionale de catre institutiile care gestioneaza fondurile europene post-aderare. „Zonele vulnerabile” sunt acele categorii de documente produse sau gestionate de catre institutiile care gestioneaza fondurile europene post-aderare, respectiv acele acte administrative in legatura cu care exista tendinta de a nu le face publice, sau in virtutea culturii organizationale sau dintr-o gresita interpretare a exceptiilor legilor transparentei;
  • Sa monitorizeze modul de aplicare a legilor accesului la informatie si transparentei decizionale de catre institutiile care gestioneaza fondurile europene post-aderare. Monitorizarea urmareste atat verificarea reactiei fata de documentele/actele normative din „zonele vulnerabile” cat si fata de documente/acte normative care in mod clar nu se incadreaza in exceptii. Monitorizarea se va realiza atat pe aspecte cantitative cat si calitative. Rezultatele monitorizarii vor fi incluse intr-un raport de monitorizare;
  • Sa disemineze bune practici de aplicare a legilor accesului la informatie si transparentei decizionale de catre institutiile care gestioneaza fondurile europene post-aderare. Bunele practici vor fi atat identificate in cadrul monitorizarii, fiind deci modalitati de aplicare pro-activa si progresista a legilor transparentei cat si create de catre expertii echipei de proiect, pe baza unor situatii similare din alte tari sau pornind de la aspecte reiesite din monitorizare. Diseminarea bunelor practici se va realiza prin intermediul unei publicatii (tiparite si in format electronic) si a unei conferinte.

ACTIVITATI

Proiectul cuprinde activitati de cercetare documentara, monitorizare, elaborarea unui raport de monitorizare si a unuia cuprinzand bune practici, organizarea unei conferinte de dezbatere a bunelor practici.

DESCRIERE