SCOP

Asociatia Pro Democratia a organizat, in perioada 2-9 iunie 2007, a doua editie a proiectului „Model Uniunea Europeana” – o simulare a procesului decizional din cadrul institutiilor Uniunii Europene.

Adresat studentilor si masteranzilor cu varste cuprinse intre 18 si 26 de ani, acest proiect si-a propus sa contribuie la sporirea interesului si cunostintelor tinerilor pentru institutiile europene.

OBIECTIVE

Simularea din 2007 a Modelului Uniunea Europeana a avut ca tema „O Uniune Europeana a cetatenilor”, iar subiectul dezbatut a fost „Roaming-ul in retelele publice de telefonie mobila in interiorul Comunitatii si modificarea Directivei 2002/21/CE privind un cadru de reglementare comun pentru retelele si serviciile de comunicatii electronice”. Pe scurt – roaming-ul.

Care sunt tarifele ce trebuie practicate pentru serviciile de roaming? Ce este roaming-ul din perspectiva pietei unice? Ar trebui ca piata unica sa se traduca in excluderea tarifelor de roaming? Care sunt stakeholderii si interesele lor? Care este pozitia statelor membre? Dar a grupurilor parlamentare din PE? Cum pot fi recuperate costurile furnizorilor? Cine tine cont de consumatori? Sunt doar cateva intrebari de care participantii la Model Uniunea Europeana au fost invitati sa tina cont in formularea pozitiei lor fata de roaming.

ACTIVITATI

Procesul legislativ si procedura de lucru in cadrul simularii:

  • Comisia Europeana face propunerea legislativa si o trimite catre Parlamentul European si Consiliul de Ministri.Pentru scopul modelului institutional din 2007, Comisia a pornit de la textul propus deja pentru directiva „roaming”.
  • Parlamentul European primeste propunerea legislativa de la Comisia Europeana si o transmite catre comisia parlamentara competenta pentru subiect. In cadrul respectivei comisii, se alege un raportor, au loc dezbateri, se aduc amendamente, toate acestea fiind cuprinse intr-un raport. Acest raport se transmite grupurilor politice care, la randul lor, isi exprima punctul de vedere si aduc modificari pe care le prezinta in plen, unde ar loc si votul final. Pentru scopul modelului institutional, procedura de lucru in cadrul Parlamentului a pornit de la momentul in care raportul din comisia parlamentara ajunge in grupurile politice.
  • Versiunea votata in Parlament este trimisa catre Consiliul de Ministri.
  • Reuniunea Consiliului este pregatita de Coreper – un grup de experti insarcinati cu pregatirea rapoartelor tehnice pentru pozitiile sustinute in Consiliu.
  • Consiliul de Ministri se intruneste si dezbate propunerea finalizand cu votului privind versiuniea adoptata de Parlament.

DESCRIERE

Grupurile politice reprezentate au fost doar cele in care Romania are reprezentanti: Partidul Popular European, Partidul Socialistilor Europeni, Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa si Grupul Identitate, Traditie si Suveranitate.

Pentru calcularea numarului de parlamentari din fiecare tara si in fiecare grup, au fost calculate proportiile in care acestia se regasesc in actuala configuratie a Parlamentului European (impartind numarul de parlamentari din fiecare tara/grup la numarul total de parlamentari), iar aceste proportii au fost aplicate numarului mai mic de participanti la Modelul Uniunea Europeana.