SCOP

Gandit ca o continuare a proiectului pilot implementat de catre Asociatia Pro Democratia in Parteneriat cu Fundatia TransFORMA in perioada 2004-2006, acest proiect si-a propus sa imbunatateasca standardele de calitate si integritate si capacitatea de lupta si practici anticoruptie la nivelul administratiei publice locale in sapte orase ale Romaniei (Alexandria, Baia Mare, Braila, Craiova, Focsani, Lupeni, Oradea).

OBIECTIVE

Pentru a atinge acest scop, obiectivele proiectului au fost urmatoarele:

  1. Imbunatatirea practicilor si a constientizari la nivelul comunitatii coroborata cu o abordarea strategica pentru combaterea fenomenului de coruptie în cadrul celor sapte orase la nivelul administratiilor locale;
  2. Cresterea capacitatii anticoruptie a guvernului local în Romania.

ACTIVITATI

Proiectul si-a propus sa indentifice practicile de coruptie si lipsa integritatii la nivelul administratiei publice locale prin elaborarea unei cercetari in fiecare din cele sapte orase ale proiectului menita sa descopere problemele specifice autoritatilor din fiecare oras.

Pentru a beneficia la maximum de cercetarea desfasurata in cadrul proiectului si pentru a spori eficienta solutiilor identificate, APD a creat, in fiecare din cele sapte orisale, un Grup de Integritate Locala (GIL), care a fost, in fapt, o coalitie de organizatii neguvernamentale cu activitate la nivel local, sindicate si asociatii profesionale (precum asociatiile de jurnalisti).

DESCRIERE

Pe baza rezultatelor acestei cercetari si conform prioritatilor stabilite de catre Grup, a fost stabilit si propus autoritatilor locale un set de masuri pentru cresterea transparentei si integritatii administratiei publice locale. Acestea au luat forma unei strategii de imbunatatire a integritatii si transparentei la nivel local, care a inclus masuri specifice si a fost adoptata de catre Consiliul Local. Dupa adoptarea strategiei, GIL a monitorizat implementarea ei si a luat masuri pentru a adapta strategia la nevoile existente.

Pe durata acestui proces, GIL a fost asistat de experti in probleme de anticoruptie si politici de transparenta, care au oferit Grupului atat traininguri, cat si asistenta (inclusiv schimburi de experienta) in ceea ce priveste modul de sustinere si implementare a masurilor propuse.

Materiale