SCOP

Creşterea capacității organizațiilor neguvernamentale din județele Neamț, Bacău, Suceava si Iasi  de a colabora cu instituţiile administraţiei publice locale si județene din județele Neamț, Bacau, Suceava si Iasi.

OBIECTIVE

OS1) Cresterea cunostintelor si a competentelor resursei umane apartinand organizatiilor neguvernamentale  referitoare la relationarea cu institutiile administratiei publice, pentru un numar de 280 beneficiari (din cadrul grupului țintă) din județele Neamț, Bacău, Suceava si Iasi pe o perioada de 11 luni.

(OS2) Dezvoltarea si implementarea de mecanisme civice care sa conduca la imbunatatirea formelor de colaborare dintre organizațiile neguvernamentale si instituțiile administrației publice locale si județene din județele Neamț, Bacau, Suceava, Iasi si  Harghita pe toata perioada de derulare a proiectului (12 luni).

ACTIVITATI

– Infiintare si dezvoltare Retea Interjudeteana ONESP.

– Derulare programe de instruire.

– Curs acreditat: Competente comune: Competente sociale si civice .

– Curs pe lobby si advocacy.

– Initiere si dezvoltare politici publice.

– Initiere si dezvoltare mecanisme de consultare intre ONG-uri si institutiile administratiei publice.

– Seminarul regional privind mecanismele de consultare dintre ONG-uri  si administratia publica.

– Ateliere de lucru locale privind mecanismele de consultare dintre organizatii neguvernamentale si institutiile administratiei publice.

DESCRIERE

„Societatea civilă are un rol important de jucat în rezolvarea problemelor comunităţilor locale şi în reprezentarea intereselor acestora. Cu toate acestea, rezultate pe termen lung se pot obţine numai dacă se asigură angajamentul şi implicarea autorităţilor.” Jonathan Scheele

Mediul asociativ poate juca trei roluri: mobilizarea cetatenilor in vederea realizarii propriilor nevoi fara a astepta interventia autoritatilor, asumarea rolului de supraveghetor al adecvarii, eficientei si eficacitatii politicilor publice, precum si asumarea pozitiei de subcontractor pentru oferirea de servicii publice.

Organizatiile neguvernamentale au dovedit de-a lungul ultimilor 15 ani ca sunt organizatii resursa din punct de vedere al resurselor umane, pentru institutiile publice care atrag persoane cu expertiza din mediul asociativ. In acelasi timp ONG-urile sunt parteneri de dialog traditional ai admininistratiei publice locale si centrale, nefiind insa considerati actori sociali relevanti, care joaca un rol deosebit de important in viata societatii.

La nivelul percepţiei publice legată de organizaţiile neguvernamentale se observa faptul că nivelul de încredere în structurile asociative este în continuare foarte scăzut. Barometrul de opinie publică (2006) arată că doar 8% din populaţie este membră într-o structură neaducătoare de venit, iar nivelul încrederii în ONG-uri este în continuare scăzut – 14%, ceea ce inseamna doua lucruri: ori ONG-urile nu reusesc sa promoveze rezultatele si activitatile pe care le desfasoara pentru comunitate, ori aceste organizatii au fost realizate in scopuri mai putin lucrative, asertive unor persoane care isi urmaresc propriul interes (uneori mai putin legal).