SCOP

Scopul proiectului a fost crearea unui forum de discutii avizat si deschis tuturor factorilor interesati de posibilele modificari care pot fi aduse Constitutiei Romaniei.

Evenimentele din ultimii ani fac ca la nivelul societatii romanesti sa devina din ce in ce mai clar ca este nevoie de o noua modificare a Constitutiei. Intrucat presiunile exercitate de cele cinci tururi de alegeri care au loc incepand cu sfarsitul anului 2007 si pana in 2009 (alegerile europene in 2007, alegerile locale, alegerile generale, alegeri europene si alegeri prezidentiale), este foarte probabil ca aceasta modificare sa nu fie posibila mai devreme de finalul anului 2009.

Intrucat viitoarea modificare va influenta posibilitatile de dezvoltare si evolutia democratica a Romaniei pentru o perioada indelungata, este necesar ca implicatiile posibilelor modificari sa fie intelese de un numar cat mai mare de cetateni. Spre deosebire de modificarea anterioara, facuta sub imperiul unor constrangeri externe, dezbaterea pentru viitoarea modificare a Constitutiei trebuie sa ia in considerare atat raporturile intre diferitele institutii politice, cat si raportul intre stat si societate precum si raporturile intre diferite grupuri sociale.

De asemenea, datorita faptului ca orice modificare a Constitutie va fi, obligatoriu, adoptata prin referendum, este necesara ca dezbaterea publica asupra modificarii Constitutii sa informeze cetatenii asupra a ceea ce voteaza. Mai mult, viitoarea modificare a Constitutiei ofera o sansa ca prin dezbaterea declansata sa ajute la imbogatirea culturii politice a cetatenilor romani, aspect esential al unei garantii suplimentare pentru democratie.

OBIECTIVE

 • Ridicarea nivelului constiintei publice cu privire la importanta normelor constitutionale pentru reglementarea raporturilor de putere;
 • Crearea unui material sintetic pe baza caruia APD va formula un material cu propunerile pentru modificarea Constitutiei.
  ACTIVITATI
  Mesele rotunde organizate in cadrul acestui proiect s-au constituit in forumul necesar pentru discutarea oportunitatii modificarii constitutiei Romaniei. Dezbaterile au abordat atat forma, cat si fondul eventualelor propuneri de modificare, in sensul crearii unui material structurat care sa contina directiile majore urmarite si concluziile dezbaterilor.

  Anul 2007 a reprezentat una dintre cele mai bune ocazii de demarare a unor dezbateri si discutii cu privire la necesitatea unei noi revizuiri a Constitutiei Romaniei. Decizia Parlamentului de suspendare a Presedintelui Romaniei si campania pentru referendumul de validare a acestei decizii, dar si convocarea si organizarea referendumului pentru introducerea votul uninominal si conflictele dintre institutiile centrale ale statului au condus la discutii despre prevederile constitutionale si modificarea lor.

  „Are nevoie Romania de o reforma constitutionala?”, „Care sunt argumentele pro si contra regandirii raporturilor dintre institutiile politice romanesti?”, „Are regionalizarea o dimensiune constitutionala?” au fost doar cateva dintre intrebarile la care APD – prin Cluburile sale – i-a provocat pe toti membrii societatii civile, ai mediului academic, dar si ai celui politic sa raspunda.

  La cele 13 mese rotunde, moderate de catre presedintele APD, Cristian Pirvulescu, au participat peste 300 de reprezentanti ai societatii civile – profesori universitari, jurnalisti, membri ai asociatiilor si fundatiilor locale, precum si reprezentanti ai institutiilor publice locale, factori de decizie la nivel local si politicieni. In urma discutiilor purtate, au fost realizate doua brosuri care prezinta concluziile desprinse in cadrul meselor rotunde.

  Pe data de 30 ianuarie, a avut loc, la Bucuresti, masa rotunda care a marcat sfarsitul proiectului. In cadrul acesteia, au fost lansate cele doua materiale de cercetare, in prezenta unor membri marcanti ai scenei politice romanesti si ai mediului ONG. Citeste comunicatul de presa.

DESCRIERE

Materiale: