SCOP

Construind increderea societatii civile – Gaseste-ti calea prin Labirintul Extinderii, co-finantat de Comisia Europeana,este un proiect original de promovare a democratie in alte state ale lumii, in cazul dat tarile din Balcanii de Vest. Timp de un an de zile, organizatia neguvernamentala European House (Ungaria) impreuna cu partenerii sai –Asociatia Pro Democratia (Romania), The World of NGOs (Austria), ARCI (Italia), Slovak Foreign PolicyAssociation (Slovacia) si CNVOS (Slovenia) alaturi de 7 organizatii din Balcanii de Vest (Albania: Partener Albania – Center for Change and Conflict Management, Bosnia si Herzegovina: Local Democracy Agency Zavidovici,Croatia: Centre for Peace and Non-violence Osijek, Kosovo: Local Democracy Agency Kosovo, Macedonia: Community Development Institute Tetovo, Muntenegru: Local Democracy Agency Montenegro, Serbia: Local Democracy Centre LDA Nis si coordonatorul  principal pentru aceste tari  – Association of Local Democracy Agencies (ALDA)) au incercat sa aduca mai aproape de cetatenii Uniunii Europene perspectivele de extindere, informandui pe acestia despre situatia tarilor candidate sau potential canditate si viziunile acestora de aderare la UE.
Societatea civila din tarile membre UE, cat si cele din tarile in curs de aderare joaca un rol important in cadrul acestui proces, si anume, prin implicarea cetatenilor in dezbateri publice, realizarea de campanii de informare si sensibilizare a opiniei publice pe aceasta tema, etc.

OBIECTIVE

Astfel, pe parcursul implementarii proiectului, partenerii au organizat o serie de actiuni specifice in vederea indeplinirii obiectivelor proiectului. La intalnirea din februarie 2012, au fost stabilite o serie de prioritati, care au dus la buna desfasurare a proiectului.

ACTIVITATI

Cele mai importante actiuni din cadrul proiectului au fost cele de informare, constientizare si implicare a cetatenilor. In luna iunie, au fost organizate consultari ale cetatenilor, scopul acestora fiind identificarea de exemple de buna practica pentru integrarea europeana si pentru promovarea cooperarii regionale între tarile membre si tarile candidate sau potential candidate din Balcanii de Vest, cu ajutorul implicarii si asistentei societatii civile si a populatiei. Aceste evenimente au facut parte dintr-o serie de consultari nationale cetatenesti care s-au desfasurat în sase tari concomitent. Punctul de plecare al acestor dezbateri au fost cetatenii Uniunii Europene care trebuie sa fie informati despre situatia actuala a tarilor candidate sau potential candidate si despre perspectivele extinderii UE. În fiecare tara au fost abordate teme specifice care au inclus discutii despre migratie si imigratie, somaj, lupta împotriva crimei organizate si a terorismului, educatie, identitate culturala si politica europeana de vecinatate. Evenimentul din Bucuresti, organizat in data de 20 iunie 2012, a avut ca tema Politica Europeana de Vecinatate. Contributia societatii civile la extinderea Uniunii Europene pentru integrarea tarilor din Balcanii de Vest, in cadrul careia dl Stefan Tinca, director general, Directia Afaceri Regionale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a vorbit depsre situatia tarilor din Balcanii de Vest si cooperarea regionala a  Romania cu aceste tari, pozitia tarii noastre in ceea ce priveste extinderea UE. In opinia dlui “societatea civila este un element cheie in procesul de extindere si ca este necesara incurajarea identitatii europene in tarile din Balcanii de Vest inclusiv la nivelul societatii civile.”

O alta actiune importanta a fost Internshipul. Timp de doua saptamani, fiecare partener a gazduit cate un voluntar din tarile balcanice. Scopul acestei actiuni a fost ca voluntarii sa invete cat mai multe exemple de buna practica ce vor fi implementate apoi in tara sa, contribuind intens si la pregatirea consultarilor cu cetatenii.

O actiune inedita a aproiectului a fost Labirintul Extinderii. Timp de 7 zile, in 5 orase din UE a fost instalat un Labirint: Budapesta (Ungaria, 9 septembrie), Bratislava (Slovacia, 10 septembrie), Viena (Austria, 11 septembrie), Ljubljana (Slovenia, 13 septembrie) si Udine (Italia, 15 septembrie) pentru a atrage atentia trecatorilor din strada privind Extinderea UE. Plimbându-se prin Labirint, vizitatorii au avut ocazia sa raspunda la 10 intrebari cu privire la geografia, cultura si relatiile UE cu cele 7 tari din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia si Hertegovina, Croatia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

DESCRIERE

European House (EH), coordonatorul proiectului a constata ca Instalarea Labirintului Extinderii UE in locatii centrale cum sunt capitalele, a fost o alegere buna: au atras sute de vizitatori in fiecare locatie. Cei mai multi vizitatori, aproximativ 1000, au fost in Udine, datorita faptului ca actiunea a fost parte a Festivalului Friuli Doc, care are loc anual in luna septembrie.

Intr-un raport de evaluare al proiectului cei de la EH au remarcat ca astfel de activitati directe, cu o inalta vizibilitate la public, sunt necesare pentru ai face pe cetateni mai constienti si mai informati despre natura Extinderii UE si despre tarile care doresc sa adere la UE.

In cadrul intalnirii organizate la inceputul lui decembrie la Roma, partenerii au finalizat proiectul prin punctarea celor mai importante rezultate obtinute pe durata unui an. De asemenea, s-a discutat si continurea parteneriatului fie in aceeasi formula sau alta, insa cu continuitatea obiectivului propus prin intermediul acestui proiect.

O metoda de informare utila si benefica care a venit in sprijinul partenerilor, dar si a societatii civile, de unde puteti afla mai multe infomatii din cadrul proiectului este pagina web http://civiltrustbuilding.eu.