SCOP

In preajma Referendumului pentru modificarea Constitutiei, Asociatia Pro Democratia a remarcat faptul ca, la nivelul societatii civile, se conturasera o serie de propuneri privind modificarile ce ar fi trebuit aduse Constitutiei, propuneri care nu fusesera luate in considerare nici de catre Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei, nici de catre partidele politice reprezentate in Parlament.

OBIECTIVE

De aceea, Asociatia Pro Democratia a considerat ca se impune ca societatea civila sa isi promoveze si sa isi sustina intr-un mod mai hotarat initiativele. Una dintre aceste propuneri a fost aceea care privea modificarea articolului 73, prin care se stabileau drepturile cetatenilor la initiativa legislativa. In urma unor experiente legate de incercarea de strangere a 250.000 de semnaturi necesare, in conformitate cu acest articol, pentru o initiativa cetateneasca, dar si ca urmare a constatarii modului in care este reglementata institutia initiativei legislative cetatenesti in alte tari, am ajuns la concluzia ca pragul de 250.000 de semnaturi este unul mult prea ridicat. Pentru ca in Romania cetatenii sa se poata bucura cu adevarat de dreptul la initiativa legislativa, am considerat ca numarul de semnaturi necesare trebuia redus la 100.000.

ACTIVITATI

Pentru sustinerea acestei initiative, APD a lansat o campanie online de strangere de adeziuni prin intermediul unui site special creat pentru acest scop. In urma campaniei, ni s-au alaturat zeci de organizatii neguvernamentale si sute de persoane fizice. La presiunea campaniei initiate de Asociatia Pro Democratia, Comisia parlamentara de revizuire a Constitutiei a luat in considerare propunerea noastra si a redus numarul semnaturilor necesare unei initiative legislative cetatenesti la 100.000. Constitutia actuala a Romaniei reglementeaza initiativa legislativa cetateneasca prin intermediul Articolului 74.

DESCRIERE