SCOP

Scopul proiectul este acela de a creste gradul de informare si implicare a cetatenilor in ceea ce priveste problemele de urbanism si patrimoniu.

OBIECTIVE

  • cresterea gradului de informare a cetatenilor cu privire la urbanism si amenajarea teritoriala precum si a prezervarii patrimoniului Municipiului Bucuresti;
  • implicarea cetatenilor in solutionarea problemelor urbanistice din comunitatile din care provin.

ACTIVITATI
DESCRIERE

Bucurestiul zilelor noastre se confrunta cu probleme semnificative in ceea ce priveste dezvoltarea urbana si amenajarea teritoriala. Interesele politice si imobiliare, precum si neglijenta cetatenilor si a factorilor de decizie au determinat deteriorarea  semnificativa a unor zone ale orasului. Cele mai afectate sunt spatiile verzi, dar si mai mult patrimoniul mobil si imobil. Pe de o parte legislatia neclara si lacunara, iar pe de alta starea precara a administratiei publice romanesti impiedica revitalizarea spatiului de patrimoniu construit. In ceea ce priveste cel de-al doilea aspect, experienta a demonstrat ca sunt ignorate reguli de baza in luarea si implementarea deciziilor, mai ales cu privire la transparenta, acces la informatie si consultarea cetatenilor.

De asemenea, gradul de organizare comunitara, spiritul civic de a intelege mecanismele ce trebuie puse in miscare pentru a solutiona o problema si pentru a actiona sunt neclare si fade in randul unei importante parti a populatiei. Situatia politica, economica si sociala este un element care subrezeste si mai mult puntea de legatura dintre cetateni si administratia publica, fapt care determina si o stagnare la nivel urbanistic.

Asadar, in acest context consideram ca este esentiala activitatea de informare si implicare a cetatenilor in amenajarea Bucurestiului, luand in calcul ca este unul dintre spatiile urbane cele mai criticate de catre autoritatile europene, pentru lipsa sa de viziune si planificare.