Editia a VIII-a, 2016

La sfârșitul ediției a VIII-a a Parlamentului Tinerilor…

Cele trei zile ale ediției a VIII-a a Parlamentului Tinerilor au fost pline de seriozitate, muncă, ironii și bună dispoziție din partea deputaților. Spiritele încinse din comisii sau grupurile parlamentare s-au calmat în timpul pauzelor și se pare că fiecare deputat a trecut peste dezacordurile cu ceilalți. Până la urmă ce e important este binele poporului, au realizat aceștia. Demn de admirat din partea noastră este prezența unei aprecieri sincere a deputaților față de anumite inițiative legislative bune și inovative, dar care s-au nimerit într-un context nefavorabil. Chiar dacă aceste inițiative au fost respinse de comisiile de specialitate sau de plen, inițiatorii lor au fost încurajați să își păstreze intențiile bune și să își îmbunătățească ideile. În ceea ce privește modul de lucru al parlamentarilor, eficiența a fost la ea acasă. Deși tentați să divagheze de la subiect sau să intre în polemici pe marginea unor subiecte controversate precum înscrierea grupei sanguine și a RH-ului în cartea de identitate, deputații au fost repede readuși la subiect de președintele ales al Camerei Deputaților, domnul Bogdan Moșescu: ’’Vă reamintesc că suntem în întârziere cu 10 minute, iar acest Parlament trebuie să meargă ceas.’’

Cititi mai multe in numarul III al editiei VTP

vocea-tinerilor-parlamentari-ziua-iii

După o zi petrecută în grupurile parlamentare, tinerii deputați au avut astăzi oportunitatea de a analiza mai în amănunt proiectele de lege de pe ordinea de zi, în cadrul comisiilor de specialitate. Echipa de presă a urmărit și astăzi îndeaproape desfășurarea discuțiilor și vă prezintă rezultatele celei de-a doua zile a Parlamentului Tinerilor, presărată cu controverse, discuții în contradictoriu, ironii între deputați și, desigur, multe intenții bune.

Mai multe informatii in numarul II al editiei VTP

vocea-tinerilor-parlamentari_-ziua-ii

Start la dezbateri: a început cea de-a VIII-a ediție a Parlamentului Tinerilor

Peste 120 de tineri din România și din Republica Moldova s-au întâlnit astăzi în plenul Camerei Deputaților, în prima zi a Parlamentului Tinerilor. Timp de 3 zile, vor dezbate și vota proiectele de lege de pe ordinea de zi, în cadrul grupurilor politice și al comisiilor de specialitate, în vederea pregătirii ședinței finale din plen.

La ceremonia de deschidere, au luat cuvântul Iuliana Iliescu, manager de programe al Asociației Pro-Democrația, Andrei Stoian, director general Intervio și Gabriel Brezoiu, manager general Group of the European Youth for Change – GEYC. Invitații au subliniat importanța implicării tinerilor în comunitate, în primul rând prin participarea la vot, dar și prin participarea la diverse inițiative din mediul ONG sau politic.

Cititi mai mult in

vocea-tinerilor-parlamentari-ziua-i

Editia VII-a, 2015

Mai mult ca oricând, noua ediție a Parlamentului Tinerilor stă sub semnul schimbării ?

S-a dat startul celei de-a 7-a ediții a Parlamentului Tinerilor, în sala plenului Camerei Deputaților, reunind tineri din România și din Republica Moldova.  Invitații Cristian Pîrvulescu, Președinte de Onoare al Asociației Pro Democrația,  Eduard-Ciprian Petcu, Director al Fundației Hanns Seidel România, Claudia Boghicevici, deputat PNL, Simona Oprescu, deputat PSD, Daniel Gheorghe, deputat PNL, Codru Vrabie, Funky Citizens și Anca Agachi, Delegat de Tineret al României la ONU au subliniat în discursurile lor importanța practicilor democratice și a instituțiilor democratice, a egalității de șanse și a implicării active a tinerilor în comunitățile lor.

Cititi mai multe in

Vocea Tinerilor Parlam I zi

După o zi petrecută în grupurile parlamentare, tinerii deputați au fost invitați ieri să își etaleze cunoștințele juridice și de specialitate pe domenii ca Agricultură, Politică Externă, Drepturile Omului și Muncă și Protecție Socială-provocare la care mulți au răspuns cu brio, dar din care nu toate reputațiile au ieșit nepătate. Surprinși de neconstituționalitatea unor legi precum  cea despre trecerea pădurilor private în proprietatea statului sau de incompatibilitatea lor cu legislația în vigoare atât la nivel național, cât și internațional, deputații au încercat să găsească soluții la aceste impedimente. Una dintre ele a fost chiar realizarea unei noi legi…la cald, în comisia de Agricultură.

Vocea Tinerilor Parlam II zi

În ultima ședință plenară, președintele Camerei a fost nevoit să le reamintească de mai multe ori deputaților că nu mai pot aduce amendamente în ultima zi de dezbateri, dedicată exclusiv votului pentru a respinge sau aproba o lege. Dar timpul nu a fost cel mai bun prieten al deputaților, care trebuiau să lucreze astăzi în plen pe 22 de proiecte de lege. De la votul pe articole, deputații, ghidați de președintele Cristian Lazăr, au trecut la votul în bloc pentru aceste legi, din motive ce țineau de timp. Prezidiul a colaborat prin împărțirea sarcinii de a coordona activitatea din plen – un gest pe care presa (și nu numai) l-a apreciat. Dintr-un total de 22 de legi de pe ordinea de zi, deputații au aprobat zece proiecte de lege, au respins opt, iar patru au fost retrase de înșiși inițiatorii acestora, din motive obiective

Vocea Tinerilor Parlam III zi